Przenieś się w świat czekoladowej rozkoszy! - Sweet Message
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu realizacji usług – więcej o cookies
Blog
Przenieś się w świat czekoladowej rozkoszy!
2017-12-05

Przenieś się w świat czekoladowej rozkoszy!

Czekolada to przysmak, który upodobały sobie nie tylko panie, ale także panowie. To fantastyczny pomysł na prezent, którym możemy zajadać się bez końca. A jaka jest historia i pochodzenie czekolady?

Podróż po terenach pierwszej czekolady

Początki czekolady sięgają czasów, kiedy Majowie zamieszkiwali tereny Meksyku. Ich plemię rozpoczęło picie gorzkiego napoju sporządzanego z ziaren kakaowca, do którego dodawali chilli, pieprz czy wanilię. Do Europy ziarna kakaowca dotarły w XVI wieku za sprawą podróżnika Corteza. Wbrew pozorom, na początku nie był to tak popularny napój, a przez pierwsze lata był zarezerwowany tylko dla hiszpańskiego dworu. Wszystko za sprawą tego, że był to bardzo drogi surowiec i nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. Popularność czekolady zaczęła rosnąć już w XVII wieku, kiedy dotarła do Francji, Austrii czy Anglii. Zanim wyprodukowano pierwszą tabliczkę czekolady minęły ponad dwa stulecia. Do tego wielkiego momentu doszło w XIX wieku w Szwajcarii, gdzie rozpoczęto łączenie kakaa z mlekiem w proszku. Tak właśnie powstała pierwsza tabliczka mlecznej czekolady. Zainspirowani działaniami Szwajcarów Włosi zaczęli do czekolady dodawać różne orzechy czy też bakalie.

Jak powstaje czekolada?

Czekolada swoje pochodzenie zawdzięcza ziarnom kakaowca, z którego powstaje. Już teraz łatwo zauważyć, że terenami, gdzie można pozyskiwać ten pyszny surowiec są między innymi Afryka, a także Ameryka Południowa i Środkowa. Zbiory ziaren odbywają się dwa razy do roku, a dojrzałe owoce otwiera się, a następnie wydobywa słodki miąższ z ziarna. Jednak to nie koniec, ponieważ po zbiorach następuje proces fermentacji, który pozwala nadać charakterystyczny kolor i smak. Całość trwa przez tydzień, ale należy pamiętać aby co najlepiej dwa dni wymieszać ziarna. Po zakończeniu procesu fermentacji, ziarna są suszone, pakowane i oddawane do skupu. Ich ostateczny smak wydobywa się u producenta czekolady. Tam następuje selekcja oraz prażenie ziaren, co pozwala na wydobycie smaku i odpowiedniego aromatu. Aby mogla powstać czekolada, musimy uzyskać miazgę kakaową, z której wyciska się tłuszcz, a po zakończeniu procesu powstaje sypkie kakao. Z tych wszystkich trzech składników: miazgi kakaowej, masła kakaowego i kakao powstaje pyszna czekolada.

Niepowtarzalny smak ekskluzywnych pralin

Na urodziny, na święta czy na co dzień. Czekolada jest dobra bez względu na okazję. A najlepszym pomysłem będą wysokiej jakości praliny z personalizowaną wiadomością. To co charakteryzuje Sweet Message to pasja, tradycja, ale również starannie wyselekcjonowane surowce. Dzięki świeżym produktom mamy gwarancję, że nasze ekskluzywne praliny posmakują każdemu. Zarówno forma jak i ich nadzienie są produkowane z najwyższą dbałością, dzięki czemu każda czekoladka ma swój niepowtarzalny smak. Pomimo wielu zamówień, nasze podejście do produkcji nie zmienia się. Dbamy o to aby wybierane produkty były najwyższej jakości. Dlatego nasze praliny są produkowane z ziarna „pure nacional” odkrytego w małej dolinie w Peru. Stawiając na unikalność i niepowtarzalny smak pralin, zdecydowaliśmy się na import właśnie tych wyjątkowych peruwiańskich ziaren. Dzięki produktom wysokiej jakości jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkim smakoszom wyjątkowych doznań podczas kosztowania pysznych pralin.